STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Sta je primamljivanje?

2022-08-11
    BAS KAO KOKOSKE     Zar je zadovoljstvo uhvatiti ribu koja putem dugotrajnog privikavanja praktično na dohvat ruke, naviknuta da se hrani bez ikakvog straha, u tačno odredđeno vreme, na odredjenom mestu, baš kao da je kokoška? Tu prestaje zadovoljstvo pecanja. Na taj način izjednačavaju se iskusan ribolovac i potpuni novajlija. Nisu potrebni ni trud ni neprospavane noći.  Medjutim, proučavanje navika, ispitaivanje prebivališta, upoznavanje ukusa oprezne, plašljive i slobodne ribe, njeno privlačenje i prevara ukusnim mamcem-to je istinska draž ribolova. Ovako je o primamljivanju ribe pisao slavni ruski književnik i ribolovac. T.S. Aksakov. I zaista, tesko je opovrći piščeve argumente. Kad se idealno gledaju stvari, primamljivanje nije baš najsportskiji način da dođemo do ulova. Zbog toga mnoge naše kolege izbegavaju da primamljuju ribu. Svaka im cast! Ali pogledajmo i drugu stranu medalje....

Starac i grabljivica- Prica o coveku koji je izmislio "Rapalu"

2022-06-30
  Starac i grabljivica       „Gledao sam kako grabljivica vreba i bira odredjeni plen medju ribicama u jatu. Zakljucio sam da je svaka napadnuta ribica imala neki nedostatak u ritmu plivanja. Uvek se ponasala nekako posebno, drukcije od ostalih“.      Sigurno ste culi za „Rapalu“, lagani mamac koji izludjuje grabljivice. No, da li znate za pricu o coveku koji je izmislio taj mamac o skromnom i jednostavnom finskom ribolovcu Lauri Rapali, koji se svojim izumom obogatio, da bi svoj zivot tragicno zavrsio. Rodjen kao vanbracno dete, Lauri nije nikada upoznao svog oca. Do pete godine zivota bio je bez prezimena, i tek kada ga je lokalni svestenik krstio imenom grada gde se Lauri rodio, mozemo reci na neki nacin –zacela se legenda....

O durdubaku...Krvolok sa pet ociju

2022-06-23
      Durdubak je siroko poznat i vrlo cenjen mamac medju sportskim ribolovcima. O durdubaku se inace prilicno malo zna. Misljenja retkih autora i sportskih ribolovaca obicno su nepotpuna i samo delimicno tacna, a cesto i pogresna. Tako, na primer, jedan od nasih pionirskih autora Voja Ilic, u svome prirucniku „Sportski ribolov“, tvrdi da je „durbok“-crna glista, mada kaze da lici na konjsku pijavicu. Slicno misljenje ima i Dragoslav LJ. Petkovic, autor prirucnika „Sve o ribolovu“. On citira Viktora Finka, novosadskog novinara i poznavaoca ribarstva, koji kaze da je pogresno durdubaka smatrati vrstom pijavice, iako oblikom tela, bojom i velicinom lici na nju. Medjutim, V. Fink je tacno istakao da se o tome mamcu vrlo malo zna i da se jos uvek ne zna naucno ime ovoga bica....

Zamka za grabljivca

2022-06-08
Gde je smudj ?     Lov smudja voblerima na tekucim vodama zahteva izuzetnu vestinu u rukovanju priborom i poznavanje svih cinilaca bitnih za uspesan ribolov, narocito raznih tehnika zabacivanja varalice, sto se stice iskustvom.     Pravo vreme za lov je leto i jesen. Lovi se rano ujutro i uvece, kada su povrsinski slojevi vode pod uticajem nesto hladnijeg vazduha. Zasto bas tada? Pravi razlog je navika smudja da izlazi na svoga lovista (blize obali i povrsini) u vreme prelaska dana u noc i obrnuto. U uslovima slabe osvetljenosti i rashladjene povrsine vode, koja kljuca od kauglea, smudj ima idealne uslove za lov. Tada je, naravno, pravi momenat!     Drugi je razlog ogranicena premena voblera na tekucim vodama-zbog njegovih konstrukcijskih nedostataka. Naime, varalica sa najsirom primenom ima i jednu manu-sporo tone....

Pripreme za prolećni ribolov

2022-03-25
Sve je u igri     Ribe su u hladnoj, brzoj i mutnoj vodi spore i ne mogu da "jure" za mamcima koji proleti pored njih, pa je zato najbolje ovaj period iskoristiti za ribolov na barama, šljunkarama i mrtvajama     Polovina je marta, i dok ovo pišem, dugo očekivano prolećno sunce počinje da greje. Ne jako, ali dovoljno da nas izmami iz stanova na obližnje vode i da polako počnemo da vraćamo formu koju smo izgubili tokom dugih zimskih dana.     U ovo doba godine izbegavam reke i to iz više razloga. One su još uvek velike, mutne i hladne, pa ako živite u blizini Velike Morave koja ni u top sezoni nije izdašna (a kako bi i mogla, kad su je lopovi opustošili!), imate razlog više da pažnju usmerite na bare, šljunkare i mrtvaje....

A.D. TIGAR ime za kvalitet !

2022-03-10
    Kompanija Tigar a.d. osnovana je davne 1935 godine kao mala manufaktura za izradu obuće i proizvoda od gume. Prateći svetske trendove i zahteve inokupuca, brendove su se razvijali rame uz rame sa svetskim. Osamdesetih godina inicirana je proizvodnja zaštitne obuće za skandinavsko tržište, koja je namenjena radu u ekstremnim uslovima. Gumene čizme za lov i ribolov čine deo širokog asortimana na koji su posebno ponosni.       Uvodjenjem novih tehnologija, slozenijih grupa proizvoda i stalnim unapredjenjem kvaliteta izborili su se za poziciju jednog od ključnih proizvodjača gumene obuće u Evropi.     Medju prvima u Srbiji, decembra 1995, sertifikovali su sistem kvaliteta prema ISO 9001, a kasnije implementirali sistem upravljanja zaštitom životne sredine ISO 14001 i sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu OHSAS 18001....

Priprema tigrovog oraha

2022-02-13
    Tigrov orah 1kg je poslastica koju šaran obožava. Ako bi birali šta je najpogodnije za lov šarana sigurno bi tigrov orah zauzeo visoko mesto u tabeli željenih mamaca koje bi izdvojili za pecanje. Tiger zna da izazove trenutnu reakciju, da li putem prihranjivanja ili na udici, ali u svakom slučaju u modernom šaranskom ribolovu je neizbežan. Priprema se na dva načina, fermentacijom ili bez nje.    Priprema tigrovoh oraha sa fermentacijom:    1. U posudu stavite 1kg tigrovog oraha i dodajte 250g šećera, a u to možete dodati željenu aromu do 5ml.  2. Sipajte ključalu vodu zatim dobro promešajte, zatvorite posudu i ostavite da se natopi 3-4 dana dodajući tečnost po potrebi pošto će tigrov orah upiti dobru količinu vode. 3. U veliku posudu u kojoj će se kuvati tigrov orah prebaciti isti zajedno sa tečnošću. 4. Tigrov orah mora da proključa i da se kuva oko 45min. 5....

Čemu služi primama?

2022-02-10
Primena i dejstvo hrane na čula mirisa, ukusa i vida      Bez ukusa i mirisa primama nije naročito efikasna • Njeni sastojci treba da se biraju prema dejstvu koje izazivaju na čula mirisa i ukusa kod riba     Ribe su u stanju da zahvaljujući istančanim organskim senzorima (gustativne treplje, mirisne jamice, brkovi) u vodi osete i najmanji nadražaj na čulo ukusa. Sposobne su da veoma brzo otkriju i najsitnije mrvce hrane. Kada ovo znamo lako je odgovoriti na pitanje: Čemu sliži primama? Odgovor je vrlo jednostavan: Da privuče ribe delujući na njihova izoštrena čula. U tu svrhu se koriste prouzvodi poput raznoraznih vrsta prezle, brašna i griza, kao i slabije ili jače arome. Ipak, treba, znati da nije dovoljno baciti tek nekoliko ukusnih nokli da bi riba grizla. Priprema hrane za primamu treba da bude prilagođena trenutnim uslovima: temperaturi vode, jačini rečnog toka i navikama riba....

Pretraga članaka

Poslednji tekstovi

Sta je primamljivanje?

2022-08-11

Starac i grabljivica- Prica o coveku koji je izmislio "Rapalu"

2022-06-30

O durdubaku...Krvolok sa pet ociju

2022-06-23

Zamka za grabljivca

2022-06-08

Pripreme za prolećni ribolov

2022-03-25
;