STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Štuka je kraljica medju ribama!

Štuka je kraljica medju ribama!

 

Mrtva ili ziva ne gine joj plovak

    Suprotno njenom karakteru, u našim zemljama ova riba naseljava mirnije vode i boravi u "mrtvim" delovima jezera i reka. Nije nikakva novina da, kad je gladna, štuka jede sve sto joj se nadje na putu, pa čak i pripadnike svoje vrste. U stanju velike gladi razum joj se toliko pomuti da ne preza da napadne ni mnogo krupniju ribu od sebe.

    Ovde se krije i njena slabost. U potrazi za hranom štuka često prilazi obali gde predstavlja najlakši plen. Iako je varaličarenje prilicno popularno, lov štuke kederom jos uvek drži primat na nasim vodama. Ako štuku lovite zivim kederom sebi činite uslugu ukoliko istovremeno pecate i kedera. Prihranom ih "dovlačite" u "vruću zonu" gde ce lako i daleko brže privući štukinu paznju.
    Najbolja primama obično za bodorku koja je zimi najatraktivnija je žuta i crvena "ikserica" pomesana sa kukuruznim brasnom ili prezlom u odnosu 1:1. Kao mamac ubedljivo je najbolji crvić. Najbolje je da lov štuke i kedera obavlja uigran tandem.
 
Pribor
 
    Ovu odluku prepuštamo vama. Što se plovaka tiče, birajte onaj koji lako propada kroz vodu. Vanvremenski ribolovci  najvise koriste dva tipa: "arhaični" plovak od frha (stabljike kukuruza), kanapom vezan za glavni najlon i drugi, ručno pravljen, klizeci plovak od kinder jajeta i plastičnog uloška hemijske olovke. U svakom slučaju, preporučujemo vam oba dva sistema za lov štuke plovkom. Ako ste ljubitelj mrtvih mamaca, sistem "A" ce vam sigurno odgovarati. Za zivog kedera primereniji je sistem "B".
 
Da li zaista znamo kako?
 
    Ideja "Catch & Release" nije nova. Kod nas je prihvaćena i vrlo brzo je stekla pobornike koji su je za kratko vreme raširili i učinili da se ovaj pokret omasovi. Ipak, zapitajmo se jos jednom da li znamo baš sve sto je potrebno da bi se riba sačuvala od ozleda i šoka? Evo kratkog podsetnika:
Ispravno:
    Uvek prihvatite ribu vlažnim rukama ili još bolje, vlažnom tkaninom. Ako je reč o krupnijoj ribi, ona se prihvata plastičnim vrecama.
Ribu zadržite sto je kraće moguće van vode. Slikanje, poljubac i rastanak - to je ustaljena procedura za koju nije potrebno puno vremena.
Radije koristite udice bez jezička, kad god je to moguce.
Vadilice od plastike su bolje od metalnih jer je mogućnost ozledivanja ribe manja.
Pogresno:
    NIkad ne ostavljajte ribu na prljavu i prašnjavu obalu i ne podižite je previše od zemlje. Na visini od 60cm ona počinje da oseca ošamućenost jer se pritisak vode i vazduha razlikuje. Udicu nemojte vaditi na silu. Ako ne ide prstima, probajte vadilicom. Na kraju, ako baš ne mozete da je izvadite, presečite je klestima. To i nije neka šteta u zamenu za život. Ne bacajte ribu prilikom vraćanja u vodu. Ona je u  šoku i treba joj vremena da se povrati. Polako je drzite u dubljoj vodi odakle može da zapliva i polivajte je dok se ne povrati. Čim oseti da moze da odpliva, ona ce to i uraditi.
https://www.loviribolov.rs/images/banners/320.jpg ×