STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Stari dobri Mepps

Stari dobri Mepps

 

Često se dešava da na vralicu sa kojom ste juče imali uspeha, sutra nemate ni udarac iako su vremenske prilike i vodostaj isti.

    U većini slučajeva štuka uzima hranu, samo je potrebno pronaći pravu boju i velicinu.
Ovih dana prohladnih jesenjih dana vecina ribolovaca se preorijentiše sa lova na plovak ili dubinskom metodom na lov grabljivca varalicama ili živim mamcem. Oni iskusni, koji već na prvi pogled mogu da ocene stanje na terenu, varalicu biraju na samoj vodi. Ali, ima i onih koji uzimaju prvu varalicu koja im padne pod ruku nadajući se da su izabrali pravu i da će imati sreće. Posto takav ribolov nema smisla pokušaću da vam pomognem u odabiru pravih.
    Predstaviću vam neke modele koji su kod nas veoma popularni, lako se mogu naći, a istovremeno ih svrstavam u moje favorite. Pregled moram zapoceti sa najpoznatijom leptirastom varalicom na svetu.

Mepps Aglia
 
    Naravno, retki su ribolovci koji u svojoj kolekciji nemaju bar nekoliko primeraka oviih varalica. Radi se o leptiru elipsastog oblika koji se koristi za ribolov na stajaćim i sporotekucim vodama. Manje je podesan za ribolov na brzim vodenim tokovima, jer leptir daje veliki otpor koji ga pri provlačenju na brzim tokovima izbacuje na površinu, pa nismo u mogucnosti da pretrazimo dublje slojeve vode. Ovaj problem se, doduse, moze resiti dodavanjem olovnog opterecenja ispred varalice.
    Proizvodi se u vise boja i dezena, ali su kod nas najpozantije srebrna, zlatna i bakarna boja. Izradjuje se u sedam velicina koje su primerene razlilcitim uslovima ribolova.
    Najmanji modeli ove varalice sa oznakoma 00-1,5gr 0-2,5gr i 1-3,5gr se sa uspehom koriste u lovu bandara, klena, portfisa, pastrmke i sl. Velicine 2-4,5gr i 3-6,5 gr se koriste za ribilov štuke i smudja, i ujedno su najzastupljenije veličine kod naših ribolovaca. Spineri u velicini 4-9,5gr i 5-13,5 gr su prave velicine za ozbiljan ribolov na štuku, a neretko se na njih zaleće i som.
 
Aglia Long
 
    Reč je o izduženom leptiru koji pri povlačenju daje znatno manji otpor nego njegov prethodnik pa se sa uspehom može koristiti i u brzim rečnim tokovima. Najinteresantnije boje su srebrna, sedefasta i moj favorit, crvena. U zavisnosti od veličine, lovne su za sve vrste grabljivica.
 
Mepps Lusox
 
    Mepps Lusox se nalazi na prvom mestu i spada medju najlovnije spinere u ribolovu štuke. Isporučuje se sa dodatkom olovne glave koja se upotrebljava u zavisnotsti od uslova ribolova. Ako lovimo na zatravljenoj vodi, Lusox  koristimo bez olovne glave. Na ovaj način varalicu vodimo ispod same površine vode bez bojazni da ćemo zakačatiti travu koja se nalazi na samo nekoliko santimetara ispod površine. 
    Moj savet je da varalicu vodite sporo. Neretko mi se dešavalo da štuka udara samo na izrazito sporo vodjen veštački mamac. Ako pecate na dubljim vodama, gde je potrebno dalje zabaciti, dodajte olovnu glavu i imaćete neprevazidjenu leptirastu varalicu koja će proizvoditi veoma jake vibracije. Izradjuje se u četiri veličine i to u srebnoj, zlatnoj i crnoj boji.
 
Mepps Mino
 
    Reč je o kombinaciji leptiraste varalice i gumene ribice. Iza leptira se nalazi verna gumena kopija kedera. Ovo je kmbinacija kjoj retko koja štuka moze odoleti. Kada izadjete na vodu, a niste sigurni koju varalicu da koristite, izaberite Mepps Mino, i nećete pogresiti. Ovaj spiner moze poneti epitet najuniverzalnijeg. Izradjuje se u dve boje- srebrnoj i cvenoj - i u četiri velicine. 
    Što se izbora boja tiče, nepisano je pravilo da se na bistrim vodama koriste tamne varalice crvene, crne i boje bakra, dok se pri većoj zamućenosti vode koriste svetlije boje- bela, sedefasta i zlatna. Naravno, i ovde ima izuzetaka.
Često se desava da na varalicu sa kojom ste  juče imali uspeha, sutra nemate ni udarac iako su vremenske prilike i vodostaj isti. U većini slučajeva štuka uzima hranu, samo je potrebno pronaći pravu boju i veličinu koja će je isprovocirati da krene u napad. Na vodi budite uporni. Blinkerisanje započnite sa onim varalicama kojima uvek dajete prednost, ali ako nemate uspeha menjajte veličinu i boju mamca. Nemojte se ustručavati da pribegnete nekoj naoko neuglednoj varalici, jer bas ona moze biti prava.
                                     
                                                                                                                                                                      "BISTRO"