STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Probudite ribu iz zimskog sna

Probudite ribu iz zimskog sna

 

Lov bele ribe zimi 

Ukoliko pretpostavimo da nas čeka hladniji decembar, za belu ribu bi trebalo pripremiti odgovarajuću hranu, jače arome i nešto nežniji pribor.

    Sredinom novembra imali smo prolećne temperature, pa ni ribe nisu prešle na "zimski režim" kad im je bilo vreme. Verovatno su i one zbunjene i besciljno tumaraju rečnim tokovima uz periodično dobro, ali uglavnom slabo uzimanje hrane. Tako sam na potezu od ušća Lugomira u Moravu pa sve do Glogovca u razmacima od po nedelju dana lovio različite vrste riba. Prvo je odlično radio klen, zatim babuška i na kraju mrena.

    Pošto se ne radi o tipičnim novembarskim danima, teško je pretpostaviti da li ce decembar biti hladan, kao što bi trebalo, ili će se natprosečne temperature vazduha protegnuti još dublje u zimu. Ako pretpostavimo da nas narednog meseca ipak očekaju mrazevi, živa u minusu i sneg, možemo se pozabaviti pravim zimskim pecanjem.

Idemo na reke

    Ovaj put staviću akcenat na ribolov na rekama pošto jezera zimi izbegavam, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog leda koji moze da me sačeka. Reke na kojima najčešće pecam su Velika i Zapadna Morava. Ove reke su i tokom leta ćudljive, pa treba dobro poznavati mesta na kojima se peca. Osim toga, vrlo je glupo smrzavati se pored vode u kojoj nećete ništa uloviti. 

    Ribe se tokom decembra povlače u zimovnike, njihov metabolizam je znatno usporen pa je ponekad, i pored toga što smo nahranili mesto odgovarajućom primamom, potrebno da sačekamo i do jedan čas da "prorade". Veliki broj vrsta traži duboku vodu uz obalu, što dalje od jake rečne struje koju u ovo doba godine ne mogu da savladaju uspešno kao tokom leta.

     Dobro se peca iza preliva gde struja nije jaka, zatim kod brana, mostova, šporova, panjeva, a stene su kao i uvek prava mesta, s napomenom da ne smeju biti u jakoj struji.

Mamci i hrana 

    Komparativna prednost proteinskih mamaca životinjskog porekla ume da napuni čuvarku. I veličina mamaca je bitna jer riba želi da se nahrani sa što manje utrošene energije, pa većim mamcima treba dati prednost. Od biljnih mamaca dobri su hleb, prvenstveno Pen Šajo, žito, konoplja i nezaobilazna alga (trava).

    Naravno, ni sve ribe nisu na istim mestima. Babuške su uglavnom na dnu u zimovnicima u kojima je voda mirna i duboka... Skobalj se, pak, više kreće uz prelive, često se izbacuje na površinu i time otkriva mesta na kojima ga treba pecati.

    Zimi, vrlo često, ne treba vršiti primamu, jer kada je temperatura vode u plusu hranjenje može da rastera ribu ! Ako je primama ipak neophodna, zna se šta u zimskom periodu može da odgovori zahtevima: La sirena crvena "ikserica", zatim Mein Futter od Senesasa, Milo Fondo ili čak najobičniji hleb.

Gde je riba?

    Hrana treba da bude jača, a pribor finiji. Kad je voda hladna valja koristiti jače mirise kao što je na primer anis ili korijander, osetljive plovke, najlone prečnika 0,08 -0,10 mm i manje udice do br.20. Ukoliko se kojim slučajem riba javi na sredini matice, treba staviti plovke nosivosti 3-4gr. Takav je slučaj sa mrenom koju često mozemo naći u velikim, dubokim brzacima ispred zimovnika. 

    Ako niste dovoljno iskusni, najsigurniji nacin pronalaženja ribe jeste da se i vi "ugurate" u onih 20m (kvadratnih) u okviru kojih peca već 50 ribolovaca. Šalu na stranu, i ovo je dobra metoda, ukoliko pomenute kolege uopšte nešto pecaju. Opet, ako zaista želite da lovite, najbolje je da posmatrate vodu i pokušate da uočite mesta na kojima se riba izbacuje ili ona gde uzvodno i nizvodno postoje duži i "tiši" virovi.

    Ako na vodu izlazite u intervalu od 10 do 16h, znajte da je ovo najbolji deo dana u kome zimi možete loviti. Ja sam imao mnogo dobrih rezultata u jutarnjim časovima ako je dan bio vedar i sunčan.

Bistro na vodi i uživajte !

                                                                                                                                               Ivan Nestorović

                                                                                                                                     "BISTRO" Decembar 2000.g