STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Ovo nije žvaka za komsiluk

Ovo nije žvaka za komsiluk

 

    Ko kaže da smo mi ribolovci bolesnici?

    Za nas, kao i za sav normalan svet nema veceg blagdana od novogodišnjih praznika i zimskog raspusta. To je jedinstvena prilika da se danima i neometano družimo sa svojim bližnjima - skobaljima. Vec polovinom jeseni, čak i najokorelije skobaljaše ateiste počne tresti groznica.

    Bude li kiša u jesen, zamute se i nabujaju reke, a vodena stihija očisti dno od algi i sitne hrane koja se u njoj krije. Najbolje je kada se vode izbistre i reka "legne" tek polovinom decembra. Tad je već dovoljno hladno i nema bojazni da se mlada alga masovnije pojavi. Još ako negde oko Nove godine dune vetrić sa Atlantika i podari nam bar desetak dana sa temperaturom izmedju 2 i 10 stepeni, eto šanse i za manje vešte da postanu veliki skobaljaši.
 
Gde i kako loviti
 
    Zima nije vreme za eksperimentisanje i pronalaženje nekih novih terena. Sva riba, pa i naši skobalji, nalazi se u dugačkim i dubokim virovima. Medjutim, za iskusnog ribara, pojam "vir" je podjednako širok kao sto je za normalnog čoveka, recimo, pojam države. Valja, dakle, znati gde u viru potražiti skobalje. Najlakše je otkriti lovnu poziciju ukoliko ste na vodu došli dovoljno rano, kada se riba izbacuje na površinu. Tada je vaš zadatak da kvalitetnom primamom (obavezno otežanom kamenom) stabilizujete jato i da, koliko god je to moguće, odložite onaj trenutak kada se riba po prirodnom nagonu počinje udaljavati od obale ka sredini reke. Naravno, ukoliko vaša reka nije šira od 40-tak metara, to udaljavanje od obale ne treba da vas preterano sekira, jer, koliko god da se udalji, opet je u domašaju.
    Medjutim, ako zimi lovite skobalje na velikoj reci, na primer Drini, i riba vam se nakon jutarnjeg cuga odvoji sa hranjene staze i krene ka sredini reke, budite spremni da sasvim promenite taktiku ribolova. Naime, sve dok se riba nalazi na hranjenoj poziciji lovite je isključivo na bele mamce (ribolovni hleb Pen Saju ili crvice), a kad se jato udalji toliko daleko da je nemoguće dobaciti primamu, predjite na "travu", bilo da je u pitanju prava alga kladofora ili njena imitacija od vestačkih vlakana (filament).
 
Samelji ovog, dodaj onog...
 
    Osnovna funkcija primame jeste da okupi i zadrži sto veci broj riba na lovnoj poziciji i da ribu isprovocira da uziama ponudjeni mamac. Za razliku od leta kada se koriste slatke i brzo rastvorljive hrane, zimi se koriste slane i guste hrane, koje se u vodi sporo rastvaraju..
    Ako se kojim cudom desi da ste sami na vodi, za primamu će biti dovoljan jučerasnji hleb, kojeg treba tvrdo umesiti, otežati kamenom i formirati u koritu hranjenu stazu dugacku 3-5 m i ne siru od 2 m. Ako vam se pri ruci nadje još koja kap anisa ili ulja konoplje i dodate to vašoj hrani, učinak moze biti više nego solidan.
    Medjutim, kako ne zivimo u Kanadi, gde na dve reke dolazi po jedan ribolovac, vec u Srbiji (slično je i u Bosni i Makedoniji), gde na tri reke dolazi 50000 skobaljaša, više je nego izvesno da čak i tako zagriženih skobaljaša diše na uho i svaki bi da najviše uhvati, tad vam treba neki argument više. Taj tajni adut iz rukava može da bude samo neka kvalitetna zimska hrana.
    Često u kafani, a ponekad i u ovim našim magazinima, nabasam na tipove koji nude neke svoje magične formule hrane u stilu "samelji ovo, dodaj sad malo ovog, pa kad mu "žvaka" prodje u komšiliku, naš ti čovek to zapakuje u neke kesice, opuca reklamu i prodaje da se sve praši. Dok ljudi shvate da su kupili par šaka bezvredne prezle namirisane poslastičarskim aromama, naš se inventivni junak već nakupio para i ulozio ih u neki normalniji biznis.
 
Primame i mamci
 
    Čuvajte se, dakle, domaće pameti, barem u ovoj oblasti. Ako već nemate dovoljno novca da kupite konfekcioniranu hranu nekog od renomiranih svetskih proizvodjača, bolje vam je da se prihvatitte običnog hleba nego da novac dajete za nečije bućkuriše, koji će vam samo rasterati ribu.
    Kad nikog nema oko mene i ja se prošvercujem uz primamu od obicnog hleba. Čim se oko mene uzvrti puno ljudi, od kojih svako ponesto baca u ovdu, tada se prihvatim crvene "ikserice", koju bacam ili u čistom stanju (ako primetim u svojoj blizini profesionalce), ili u kombinaciji sa hlebom. Ako uočim pad aktivnosti ribe, odem uzvodno desetak metara i u vodu bacam kuglice veličine oraha, spravljene od neke brzo rastvorljive hrane u čistom stanju (npr. Sirenin "Rapid 210"). Ta hrana stvara mirisljav oblak, koji po pravilu rezultira povećanom aktivnošću ribe.
    Kada je reč o izboru mamaca za zimski lov skobalja, tu barem nema mnogo dilema. Dok god lovite na hranjenom mestu, ubedljivo je najbolji hleb "Pen Saju" (u Bosni popularan već tridesetak godina pod nazivom Angel-drot ili prosto Angel). Ovo čudo iz Francuske kao da je stvoreno za zimsko pecanje skobalja, plotice, mrene i slične ribe. Kad ga pravilno postavite na udicu, nema šanse da spadne ni nakon najjače kontre, a u vodi se ponasa prirodno i stalno treperi. Ako riba ne radi, opet vam je dovoljna jedna do dve kriskice "Francuza". Po zelji mu mozete dodati arome (zimi je dobar anis) ili boje. I, što je najvažnije, ruke su vam uvek suve i ne smrde kao kod "crvasa".
    Naravno , skobalj se moze loviti i na obični hleb, mada to zimi zna biti pravo mučenje. Svaki put iznova morate stavljati novu mrvu promrzlim prstima, nikad niste sigurni da je mamac ostao na udici, a često pokrijete vrh udice hlebom, čime znatno umanjujete šanse za kačenje ribe. Poznajem, medjutim, mnogo tradicionalista koji me pokušavaju ubediti da je pecanje na hleb istinski merak. Mozda grešim, ali ja pojam meraka vezujem isključivo za kafanu i žene, a kada je ribolov u pitanju, sve mora biti krajnje racionalno i svrsishodno. A Francuzi su veliki racionalisti.
    Ako čemu mozemo da učimo Francuze i ostale Evropljane, to je zasigurno lov skobalja na "travu". Ovo je autohtona tehnika naših prostora čija je efikasnost u poslednjih nekoliko godina dokazan i na mnogim evrposkim rekama. To je već zasebna tema o kojoj je dosta pisano, a i biće prilike da se još mnogo toga kaze.
    Februar je izuzetno produktivan mesec za lov skobalja. Bez obzira da li ste tradicionalista "crvaš", "travaš" ili "Francuz", budite pre svega uporan skobaljaš i iskoristite veliku priliku koju vam nesebično nudi ovaj mali mesec.