STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Opticki nisani

Opticki nisani

    Opticki nisan ili snajper ili optika su uredjaji koji se montiraju na pusku ili pistolj i omogucavaju nam da vidimo uvecanu sliku ciljane mete i da pomocu nisana na optici ispalimo precizan hitac. Postoje opticki nisani koji se montiraju na puske, pistolje, sacmarice, vazdusne puske, vazdusne pistolje. Samo uvecanje optickog nisana deli vec pomenute na dve kategorije, varijabilne i fiksne. 

    Fiksni opticki nisani su 4x20, 4x32, 6x42, 6x40, a varijabilni 3-9x40, 1.5-6x42, 3-18x50, 2.5-15x56, itd. U samom oznacavanju prvi broj nam pokazuje snagu uvecanja otptickog nisana, a na sledecem primeru objasnicemo detaljnije: 
-4x oznacava koliko cemo kroz optiku ciljanu metu videti sa uvelicanjem, u ovom slucaju cetiri puta,
-varijabilni opticki nisani omogucavaju da se podesavanje snage uveca do bilo kog broja na mogucem opsegu u zavisnosti od nasih trenutnih potreba. Drugi deo oznake x20, x32, x42, x40, x50, x56, oznacava precnik objektiva koji je izrazen u milimetrima. 
 
MOA? 
    Podesavanje krsta na nisanu se vrsi okretanjem kupole. Prikazane jedinice raspona su minuti od ugla ili skraceno MOA (minutes of Angles). Klikovi na kupolama u zavisnosti od modela mogu biti u koracima od 1, 1/2, ali ugravnom je 1/4 ili 1/8 onca na sto jardi. Kroz optiku se prenosi svetlost sa odredjenim gubicima, ali oko 90% dostupne svetlosti uspeva da bude iskorisceno. Veca snaga uvecanja automatski oznacava manje svetlosti koje nam pristize do oka, a veci precnik optickog nisana uspeva da pridobije sto vise svetlosti. Veoma bitan detalj kod koriscenja optickog nisana je razdaljina oka, u tom slucaju a samim tim i glave od sociva optickog nisana. Naziv ove razdaljine se zove Eye Relief. Kod pusaka sa vecim kalibrom trzaj je jaci i ova razdaljina se povecava kako ne bi doslo do povreda prilikom ispaljivanja hica.
 
Klikom na link, odaberite vrhunsku optiku iz naseg asortimana • https://www.loviribolov.rs/lov/optike-i-nosaci/opticki-nisani
 
Dobar pogled.