STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Kad se baron zaleti

Kad se baron zaleti

   Malo toga se promenilo od kada su nasi ocevi poceli da love smudja. U stvari, kako se uzme. Promenio se oblik i kolorit, ali sustinske stvari i princip ribolova ovog grabljivca su ostali isti. Sa padom temperature, njegove navike se menjaju, a aktivnost povecava u predvecernjim satima, i sto vreme vise odmice, dostize vrhunac. Smudj se koncentrise na lov na kamenitom dnu gde tokom dana izgubi bitku sa prilicnim brojem kedera.
 
Plitka jezera
 
    Uobicajen ribolov podrazumeva jezera vece dubine i relativno cistog, sljunkovitog ili kamenitog dna. Ipak, krupniji primerci vole da zalutaju u plicinu, gde se u gladnijem periodu lakse dolazi do hrane.
Tokom toplih letnjih meseci skoro ih je nemoguce uloviti, ali sa pravim prohladnim danima lako je odrediti potencijalno mesto udara. Najproduktivnija mesta na plitikim jezerima su "rupe" ili kamenjem "posute staze" koje se pruzaju ka sredini jezera i to na dubini od 2-2,5m. Jedna od boljih mesta su ona sa potopljenim panjevima u blizini obale. Ali, to su sve vec poznate stvari. 
Prednost dajem vetrovitom vremenu. Iskustvo me je naucilo da kombinacija pomenutih terena sa bistrom vodom i lepim vremenskim uslovima ne donosi ulov. Ali, ako je vetar jak i izaziva talasanje vode, a samim tim stvara jaka unutrasnja strujanja, grabljivice postaju aktivne, a mamac u 70% slucajeva ostaje "bez glave na ramenima".
 
Vreme i taktika
 
    Sezona lova grabljivica na plitkim jezerima pocine 1-2 nedelje ranije nego na drugim vodama. Ipak, sa povecanjem temperature, zavrsava se brze nego na terenima sa duboljom vodom gde je aktivnost riba produzena bar za jos 7-15 dana. 
Tonuci vobleri sa kljunom, vodjeni  skokovima preko kamenitog dna, grabljivicu ne ostavljaju ravnodusnom, ali ukoliko se vremenski uslovi promene i prekinu dobru seriju prelazim na dzigovanje. Silikonski crvi i tvisteri vodjeni tik iznad dna i po ivicama odredjene strukture mogu da budu odlicni.
    Univerzalni mamac u neutranlnim uslovima je kombinacija dziga ili sa zivim kederom zakacenim za usta ili sa sedom. Radije koristim olovne glave tezine 20gr. Na telo udice navlacim tvistera kome odsecem rep, a na kraju kacim seda duzine 7-10cm ili zivog kedera. Ako nijedan od ovih mamaca ne privuce paznju ribe, menjam pristup.
U najvecem broju slucajeva sistem sa zivim mamcem daje bolje rezultate ako je riba stacionirana blize dnu ili ako je voda dosta hladna, sto odvraca od jurnjave za brzim mamcem.
 
Izgled terena
 
    Cista duboka jezera peskovitog, sljunkovitog ili kamenitog dna su idealna za lov smudja, ali svako ko misli da na takvim mestima moze da ocekuje nista drugo do dobar ulov, grdno se vara.
    Znalci na ovu izlaze u jutarnjem ili vecernjem spicu, kada je vetrovito odnosno oblacno. Neposredno pre promene vremena, a narocito ako je vetrovito ili oblacno, na dubokim cistim vodama koristim tonuce voblere. To je period u kome se riba zadrzava uz odredjene strukture: gomilu kamenja,panjeve, iznad sljunkovitih staza itd. Najproduktivnija mesta u ovo vreme su ona sa vecom dubinom, a mamac tonuci vobler.
    Izleda da je vobler primamljiviji kada je vodjen tako da udara o podlogu. Ali ako su mesta isuvise duboka pa nije moguce voditi vobler na ovaj nacin, bolje je preci na dzig ili kombinaciju dziga i ribice.
    Tonuci vobler treba da bude vodjen tako da telom udara u vrhove kamenja i ostaje na dnu sto je duze moguce. Da biste ovo postigli, vrh stapa drzite visoko i usporite namotavanje kada vobler jako udari o dno, a zatim, posto izgubite kontakt sa dnom, oborite vrh stapa prema vodi i ubrzajte namotavenje. Zabacivanje se vrsi prema vecoj dubini, a namotavanje prema plicaku. 
    Kada je smudj aktivan naci cete ga svuda, ali kada njegaova aktivnost opadne, treba se prebaciti na dzig, jer se sa snizavanjem temperature vode i on povlaci u vecu dubinu. U toplije dane on se krece na dubini od 1,5-3,5 m i tada je vobler produktivniji.
 
                                                                                                                                                                           BISTRO 1999.
https://www.loviribolov.rs/images/banners/320.jpg ×