STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Džoint za pod vodu

Džoint za pod vodu

Konoplja je odličan mamac 

    Kuvanje zrnevlja i njegovo bacanje je samo jedan od načina upotrebe konoplje, koja se, ako je dobro pripremljena, podjednako uspešno može koristiti u površinskoj i dubinskoj primami.
 
    Konoplja je jedan od brojnih sastojaka hrane za primamu koju takmičari, ali i drugi ribolovci, često zanemaruju iako poseduje izvesna svojstva koja veoma privlače gotovo sve vrste bele ribe. Bez mnogo okolišenja, predjimo odmah na stvar i vidimo na koje se sve načine ova biljka može uspešno pripremiti.
 
Mlevena konoplja
 
    Ukoliko želite da aromu konoplje u primami maksimalno iskoristite, sirovo zrnevlje morate samleti bar sedam dana pre upotrebe. Doduše, lepljiva pasta jakog mirisa i puna ulja se veoma teško održava. Vrlo lako iscuri čak i kroz kvalitetnu plastičnu kesu, a najmanja količina toplote sasvim je dovoljna da se smesa pokvari. Da ne biste došli u situaciju da kraj sebe imate preveliku masu, najbolje je da mlevenje dozirate prema količini koju može da primi električni mlin za kafu. Ovde treba napomenuti lošu osobinu električnog mlina koji tokom procesa ugreje masu. Zato, odmah nakon mlevenja konoplju u plitkoj posudi valja ostaviti na promaji da se ohladi. Kada lovite sitnu ribu, vrlo je važno da dobro prosejete, tako se brže ohladi masa. Ovim savetom smo već zašli u domen proizvodnje koji baš i nije dostupan svakom amateru.
 
Može se koristiti kuvana 
 
    Samlevena i prosejana konoplja se može kuvati. Prvi način pripreme podrazumeva da masu u šerpi prelijete vrelom vodom pustite da kijuca 5 do 10 minuta. Ovako pripremljena smesa je odlična za lov sitne ribe, ali je neophodno biti vrlo pažljiv u njenoj upotrebi. Činjenica da je transportujete u gepeku automobila sama po sebi je dovoljna da podseti na kvarenje, a o zaboravljanju smese na suncu, čak i samo na pola sata, da i ne govorimo. Sigurno je da ne želite da osetite kako se kiselkast miris Širi obalom. Sterilizacija omogućava da se ovakvi problemi izbegnu. Sirova mlevena konoplja se sipa u staklene tegle do pola. U teglu se potom sipa ključala voda i to do nivoa koji za 1-2 cm prelazi nivo do kog doseže konoplja. Zatvorite tegle i oko 15 minuta ih držite u rerni na blagoj temperaturi. Pošto se ohlade, tegle se mogu čuvati u frižideru i duže od mesec dana. Neophodnu količinu možete vaditi po potrebi.
 
Transport i primena
 
    Mlevena i kuvana konoplja se na vodu donosi u ručnim zamrzivačima, tzv. "sanducima" radi očuvanja temperature, a sa ostatkom primame se meša isključivo pred upotrebu. Ukoliko nemate male zamrzivače, problem mozete resitl prilično jednostavnо. Dovoljno je da u kantu sa poklopcem stavite dve plasticne flase sa zaleđenom vodom koje će odlicno posluziti kao rashlađivač. Mlevena, prosejana i kuvana konoplja je narоčito interesantna za letnji ribolov (belicu, crvenperku...) kako na dnu, tako i u srednjim slojevimа vode. Izbačena u vodu stvara beličasti oblak čiji snazan miris vrlo brzo privlači čitava јata riba. Uglavnom se koristi na kanalima, ali je podjednako efikasna i na barama i sporim rekama. Pripremljena na ovaj način lako se dodaje smesi za boile, pa se takvim noklama Šaran može uspešno loviti. Sto se tice krupnijih riba poput linjaka, šarana, а zasto ne i kruрnе сrvenрerke, koje su prosto lude za konopljom, nije potrebno ovoliko truda. Najčešće je sasvim dovoljno da zrnevlijе ogrezlo u vodi prokuvate i sameljete, kaо što se to radi sa žitom, i dobijenu masu dodate primami. Ukoliko se budete upustili u ovu avanturu, red je da vas upozorimo da je miris koji konoplja pušta veoma jak.
 
    Evo jos jednog interesantnog načina pripreme- Pržena konoplja. Za razliku od prethodnog, gde smo konoplju kuvali, ovde celo sirovo zrno pržimo. Ukoliko pokusate da pržite mleveno zrno, rizikujete da postanete šef kineske kuhinje specijalizovan za fambiranje. Naime, posto sadrži veliku količinu ulja, mlevena, pa zatim pržena konoplja mоže vrlo lako da se pretvori u "plameni mamac". Pre nego što zaроčnеte proces spгеmanja, рotrebno je da pribavite dve stvari: varjaču, drvenu, гаzume se, i veci, nešto dublji tiganj. Stavite zrnevlje u tiganj tako da debljina sloja iznosi oko 3 cm і nерrestano mešajte varjačom. Реčenje konoplje se najbolje odvija nа оtvorenoj vatri. Рod dejstvom toplote zrnevlje će početi da pucketa (nesto slično реčеnju kestenja) і ako gustina nije dovoljna, lako se može desiti da роčnе da iskače. Vеomа је teško vremenski odrediti ovu ореraciju. Najednostavnije je da čim primetite prva рržena zrna, sklonite tiganj sa vatre. Miris konoplje je još uvek dosta jak, zato vam savetujemo da је pržite na otvorenom ili u prostoriji koja može dobro da se provetrava. Кonoplja dosta dugo ostaje vrela posle prženja, pa je potrebno više puta presipati je iz jedne u drugu posudu pre nego što počnete da je meljete. Nakon mlevenja konoplju treba prosejati kako bi se odstranile ljuske. Dobićemo brašno smeđe boje i male mase. Što je temperatura vode nešto viša, to рospesuje širenje arome. naročito u letnjem рeriodu и kombinaciji sa površinskom primamom.
 
Posebna primama
 
    Vratimo se jednokratnoj primami crvenperke na manjim rekama. Кada se ima u vidu da se brzo troši, jasno je da kuvano zrnevlje nije dovoljno da zadrži ribu nа јednom mestu. Primamu morate upotpuniti loptama od konoplje koje dugo odolevaju gladnoj ribi i tako se rastapaju. Prave se na sledeci nаcin. Prva faza se sastoji od mlevenja konoplje i ovde nema potrebe za prosejavanjem. Za dobru primamu potrebno je 1,5 do 2 kg sirovog zrnevlja. Druga faza se sastoji od pripreme sirupa. Uzmite kofu, u nju sipajte 1I vode i dosipajte sećer u prahu sve dok se rastvor ne zasiti toliko da šećer nе mоže više da se rastapa. Napravljenim sirupom рomalo prelivaje mlevenu konoplju, i mešajte sve dok od smeše ne budete mogli da pravite kugle velicine pomorandze. Kugle nipošto ne treba odmah bacati u vodu jer će se vrlo brzo rastvoriti. Naprotiv, treba ih ostaviti da se osuše na suncu i otvrdnu. Zahvaljujući šećernom rastvoru i prirodnom ulju konoplje na površini kugle će se stvoriti neka vrsta kore koja ćе usporavati krunjenje. Кako god da je pripremite, znajte da će konoplja svakako privući ribu. Nemojte se varati, riba neсе biti "opijena" njenim dejstvom. Stručnjaci, naime, tvrde da zrno konoplje ne sadrži nikakva opojna sredstva. Osim toga, kada bi zrnevlje bilo dovoljno za motanje džointa, tesko da bi i jednа ribolovna radnja mogla slobodno da prodaje konoplju. Visok plasman na skali kvalitetnih komponenti, konoplja duguje, pre svega, ukusnom zrnu i jakoj arоmi ulja.