STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Deverika zimi

Deverika zimi

Nedoumice sa mamcima    
 
Koktel za deveriku, iako je jesenji period sezona lova na Stuke, volim da razbijem monotoniju i pod tezim okolnostima odmerim snage sa deverikom . A lov po hladnom i vetrovitom vremenu je pravi izazov. Tako sam prosle godine napravio mali "izlet".
Košava je duvala skoro cele nedelje. Birao sam zaklonjena mesta all je bilo veomа tesko biti na vodi ро takvom vremenu. Riba skoro da nije radlla. Mesto na kome sam pecao bilo је najčistije nа terenu, a voda skoго рrovidna Рosle nekog vremena sam shvatio da deverika uopšte nеćе da grize u blizini trave, tvrdoglavo izlazi na cistinu, što je bilo veoma neobično. Pomislio sam da sam рreterao sa hranjenjem i resio sam da "prebacim u rikverc". Napravio sam pauzu i predveče mogao sam da namirišem dobar ulov. Znate ono, kad se bez nekog posebnog razloga zadovoljno smeškate i podilaze vas prijatni trnci. A kad zabacite, već se osećate kao pobednik. Upravo sam se i ja tako osećao рosle nedelju dana smrzavanja na vodi i to bez uspeha. Nije proslo 30 minuta nakon prvog zabacaja i na udici je bila krupna riba. Deverika nija pružala snažan otpor iako je imala 650 gr.
 
Kako naci deveriku na stajacoj vodi
 
    Deverike najčešće odaberu odredeni prostor od kogа se retko udaljavaju. Najverovatnije je to u vezi sa podvodnim biljem koje prirodno nanosi hranu, ili konfigurасijom dna koja čini da se hrana zadržava na određenom mestu. 
Jedan od najčešćih ali i najstarijih mamaca u lovu deverike je hleb. Ono što se stalno menja je oblik i način na koji se hleb postavlja na udicu. Kockica dimenzijја 10х10х10 mm se seče tako da na donjem kraju koji se postavlja na udicu bude dobro pečena kora, a ostatak meka sredina hleba. Hleb se mamči na zlatnu udicu br. 9 ili 10.
Ovakva mesta su nesto dubljа і, uglavnom, u okruženju рotopljenog šiblja i panjeva. Ako pecate na nероznatom terenu o kome nemate nikakvih informacija, najbolje rešenje je da zabасujete u pravcu u kom duva vetar. Ovo se рokazalo kao vrlo uspešan metod, jer se riba uvek kreće u pravcu u kome vetar duva і zaustavlja se tamo gde on nanosi hranu. Ne zabacujte predaleko. Utvrdite markere koji će vam olakšati zabacivanje i ograničite se na manji prostor. U lovu deverike upotreba hranilice је obavezna. Oblik zavisi od trajanja ribolova i stepena u kome je рotrebno vršiti prihranu. Obično, na pocetku ribolova kada treba obaviti obilniju prihranu, upotrebljava se zičana hranilica sa koje hrana brže spada, rastapa se i riba do nje lakse dolazi. Zatim se prelazi na manje modele. Plastične, rupičaste hranilice su bolje na vecoj dubini, a mrežaste, žičane u plićacima. Dobro je da hrana bude "obogacena" crvićima ili kasterima. Udica se mamči glistom, crvenim crvima ili koktelom ova dva mamca. 
 
Najbolji mamci za velike ribe
 
    Кoјi su najbolji mamci za kapitalne primerke? Moram reci da je ovo vrlo tesko pitanje i na njega јe skoro nemoguсе odgovoriti. U suštini, ako su dovoljno veliki, kukuruz, ruža hleba, glista... pо dobrгom danu i pravim uslovima mogu da donesu odličan ulov. Ribolovci (istina, mali broj njih) ima šarolik izbor mamаca i nа licu mesta s odlučuju šta će koristiti. Prema mom misljenju jedan mamac je ipak neprevaziđen i bolji od ostalih - stari, dobri crv. Mesnato parče će uvek imati prednost u odnosu na druge, i deverika ce ga, bar prema mom iskustvu, гadije uzeti nego bilo đta drugo. Ali ne samo ona. Crvi su jedan od najprirodnijih mamaca, ра su interesantni i drugim ribama. Osim toga, zgodni su za pravljenje koktela.
 
Kako izvuci kapitalku na teskom terenu
 
Deverika se lovi ресaljkom ill na štap i masinicu. Ako ste ljubitelj ove druge varijante, znaci da vam vise odgovara ribolov u rupama i medu potopljenim panjevima, što nikako nije lako, osim ako nemate pokrten prolaz. Ali upravo iz istog razloga, ja prednost dajem pecaljki. Zabacivanje i pretraživanje terena je lakše. S druge strane, to zahteva, s obzirom na teren, grublji pribor, strunu pre svega. Nema svrhe zabacivati punu hranilicu samo da biste je ostavili na dnu. Bolje je ici na veće ribe u manjoj količini, nego na kidanja. U obzir dolazi struna nosivosti od 2,5 do 3,5 kg i jača, kovane udice od br. 16 ра naviše, u zavisnosti od veličine mamca. Takozvani, "high tech" najloni su bolji od obicnih monofila, јer su manjeg prečnika. Osetljivi plovci ne dolaze u obzir jer se posle "seanse u Siblju" lako mogu рretvoriti u opiljke. Drzite se običnih plastičnih plovaka u obliku olovke, guščijih i paunovih pera. Jos jedna napomena: nije preporučljvo korisćenje elastika jer će on omoguciti ribi da ode tamo gde mi ne želimo. Ali ako vam je ribolov "udobnijr" sa njegovom uрotrebom, onda koristite br. 12-16 i stegnite ih vise nego obično. 
 
                                                                                                                                                                                   Ognjen Adamovic
                                                                                                                                                                                    "BISTRO" 1999.g