STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Da mašinica dobro zvuči

Da mašinica dobro zvuči

Uradi sam- čišćenje i podmazivanje

Prelazni period između leta i zime,i obrnuto, kao i često kvašenje vodom kobni su za naše mašinice - Pa ukoliko želite da im produžite vek obavezno ih servisirajte - Ne brunite ako ne možete da priuštite stručne usluge majstora jer servisiranje možete obaviti i sami

    Pre početka zime (ali nikad nije kasno) obavezno iz mašinice izvadite grafitnu mast (ukoliko je ima) jer je ona najveće zlo za čitav mehanizam. Svakodnevno se susrećemo, sve više, sa mašinicama koje bukvalno pretrpane grafitnom mašću. I to u takvim količinama da je nemoguće razabrati unutrašnje delove. Takva mašinica na niskim temperaturama skoro da uopšte ne može da funkcioniše i da se okreće. Zbig toga prpadaju zupčanici, a kočnica prestaje da radi. Dakle, mačinicu treba otvoriti, detaljno očititi i sve delove osim plastičnih oprati u nafti ili benzinu. Kada se dobro osuše, sledi podmazivanje uljem za oružje ili šivaću mašinu. Tek kada obavite čitav postupak,delove delove vratite u mašinicu.

   Zupčanik se malo podmazuje sa "retkom" mašću. Lager se takodje tretira sa istom mašću. Pre nego sto stavimo poklopac na mašinicunikako ne nsmemo zaboraviti da vratimo listiće-šajbne na osovinu zupčanika. Ovi listići napravljeni od bronze omogućavaju da zupčanici bolje naleđu jedan na drugi i to u odnosu 2/3, dok preostala 1/3 čini slobodan hod.

    Pred svaki izlalzak na vodu trebalo bi nauljiti mašinicu ispod rolnice preko koje struna prolazi. Dešava se da se, ukoliko je ovaj deo suv, rolnica uopšte ne okreće, zbog čega se oštećuje, ali i krza strunu. Ako sve budemo uradili kako treba, naredna sezona neće biti opterećenje za naše ljubimice. 

                                                                                                                           

                                                                                                                          majstor Mlađo Obrenović

                                                                                                                            "BISTRO" Februar 2000