STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Čemu služi primama?

Čemu služi primama?

Primena i dejstvo hrane na čula mirisa, ukusa i vida 

    Bez ukusa i mirisa primama nije naročito efikasna • Njeni sastojci treba da se biraju prema dejstvu koje izazivaju na čula mirisa i ukusa kod riba

    Ribe su u stanju da zahvaljujući istančanim organskim senzorima (gustativne treplje, mirisne jamice, brkovi) u vodi osete i najmanji nadražaj na čulo ukusa. Sposobne su da veoma brzo otkriju i najsitnije mrvce hrane. Kada ovo znamo lako je odgovoriti na pitanje: Čemu sliži primama? Odgovor je vrlo jednostavan: Da privuče ribe delujući na njihova izoštrena čula. U tu svrhu se koriste prouzvodi poput raznoraznih vrsta prezle, brašna i griza, kao i slabije ili jače arome. Ipak, treba, znati da nije dovoljno baciti tek nekoliko ukusnih nokli da bi riba grizla. Priprema hrane za primamu treba da bude prilagođena trenutnim uslovima: temperaturi vode, jačini rečnog toka i navikama riba. U tekućoj vodi, mirisi i arome se, od zone u kojoj primamu bacam, vrlo brzo i lako šire prema sredini reke. U mirnoj vodi sve se odvija sporije, te je, stoga, potrebno upotrebiti hranu veće primamne moći. U hladnim vodama, gde je aktivnost većine ribljih vrsta smanjena, neophodno je koristiti smesu naglašenog ukusa koja će pobuditi njihov apetit. Leti, naprotiv, primama treba da bude čto laganija kako nebi "opteretila" ribu. Neke riblje vrste su razvile sklonost ka određenim sastojcima primama. Primera radi, linjak voli hleb od đumbira, mrena halapljivo guta sir, dok crvenperka ne moze da odoli aromi koju širi zrnevlje konoplje. 

Dejstvo primame na čulo vida 

    Aktivnost i oštrina čula vida kod riba zavise od vrste. Čak i ako stvarno ne znamo kako ribe vide, sigurno je da je boja primame od velikog značaja. Onda, koje boje treba da vam bude smeša za primamu? To zavisi od prirode dna i riba, ali treba imati na umu da boje nemaju toliko značajnu ulogu koliko kontrasti.

-Nekoliko opštih pravila: Šljunkovitim i peščanim dnom dominiraju svetle nijanse, te je zbog toga u interesu ribolovaca da mu primama bude što tamnije boje kako bi privukla mrene. 

-Na tamnom, muljevitom dnu, ribe će pre primiti hranu svetlih tonova. Žuta i crvena boja, još kad su fluoroscentne, se takođe lakše uočavaju. 

-Boja primame varira u zavisnosti od boje vode. Jasno je da će u mutnoj vodi, oblak boje bele kafe proći nezapazeno. Proizvodi koji oslobađaju boju u vidu oblaka, kao i proizvodi koji ostavljaju vidljive tragove su veoma efikasni: vide se nadaleko i simuliraju jato riba koje se grabi oko hrane. Deluju na njihov instikt za zajednistvo, karakterističan kod bele ribe, koja je uvek u jatima,  u stalnoj potrazi za hranom. 

Početna primama: Početna primama, koja je prilično obilata, podrazumeva da na mesto koje smo odabrali bacimo 10 do 15 većih kugli hrane. Ovaj tip primame se najčešće koristi kada pecamo na velikoj daljini, iglavnom štek štapom i u potrzi za krupnim primercima bele ribe. Savšeno je primenljiv na svim vodenim tokovima: sporim rekama, kanalima, dubljim branama i jezerima. Obilna primama se podjednako savetuje i za lov velikih, nepoverljivih ciprinida, kao sto su šaran i linjak. Primama za poziv: Ovaj vid primame se sastoji u tome da u pravilnim razmacima izbacujete malu količinu hrane. Ova tehnika, neophodna za lov belica i ostale sitne ribe, veoma je primenljiva na velike ciprinide i deverike u brzoj i dubokoj reci. Efikasna je i na barama i kubicima manje dubine. Takodje se preporučuje kada se peca bolonjez tehnikom. Primama čistim mamcima: Ovde je tradicionalana hrana zamenjena čistim mamcima biljnog ili životinjskog porekla. Bacanje primame koja se sastoji od živih mamaca vrši se ručno, praćkom ili uz pomoć čašice pričvršćene za vrh stapa. Količina koju bacamo je minimalna, ali su intervali redovni. Ovaj način primame odgovara ribolovu na mirnim plitkim vodama i, naročito, za pojedine vrste kao što su mrena i klen. 

U kućnoj režiji

    Primame spremljene u kucnoj reziji su dugo vremena bile nepravedno skrivane velom tajne i maltene su postale legende. Istina je da ovde nema mnogo mistike, a da bi ste sami spremili dobru smesu, dovoljno je da poznajete pojedine proizvode, njihovo primamno dejstvo i nacin na koji uticu na cula ribe. Prezla predstavlja osnovu savake primame. Postoji sijaset varijanti boje, teksture i razlicite granulacije. Ovaj sastojak, koji je kod bele ribe na ceni, povecava zapreminu primame nadimajuci se u dodiru sa vodom. Prezla donosi prijatan miris i ukus dajuci smesi manje-vise ravnomernu granulaciju. Crvena prezla se dobija od kore lagano "tostovanog" hleba, sto joj daje karakteristican miris i boju. Upotrebljava se kako za pravljenje lakih primama za lov na povrsini, tako i za pravljenje onih teskih za dno. Posto se neznatno lepi, idealna je za pecanje na barama, kanalima ili sporim pritokama. Upotrebljava se, procentualno gledano, 20 do 50%. Žuta prezla je svetlija od crvene, dobija se mlevenjem hleba, kore i sredine, zajedno. Njena tekstura moze biti krupnija ili sitnija u zavisnosti od vrste ribe koja nas interesuje. Njeno svojstvo lepljivosti je znacajnije nego u prethodnom slucaju i moze se upotrebiti u brojnim prilikama. Žuta prezla je univerzalna i koristi se za primamu svih vrsta riba. Upotrebljava se u proporciji 20 do 50%. Bela prezla je rezultat mlevenja sredine hleba, te otud i njena karakteristicna boja. Veoma je lepljiva i hranjljiva i kao savrsena za velike ribe poput mrene. U vodu treba da se namoci pre nego sto se doda ostatku primame kako bi oslobodila aromu i dobila na zapremini. Upotrebljava se u proporciji od 10 do 40%. Mleveni dvopek se dobija od pravog dvopeka ili reš-pečenog hleba. Koristi se za lov male ribe i ulazi u sastav primama za povrsinu. Upotrebljava se u prporciji od 15 do 30%. Mleveni keks predstavlja izuzetno interesantnu komponentu . Sadrzi secer, ima veoma lepljivo dejstvo i nalazi svoje mesto u brojnim receptima. Mleveni niskokaloricni keks sluzi za primamu za povrsinu, namenjenu sitnoj ribi, ucini kompaktnijom. Kaloricni keks vise odgovara vecim ribama. Ali, paznja! Treba ga koristiti oprezno i stedljivo, kako se riba ne bi previse zasitila. Upotrebljava se u proporciji od 10 do 20%. 

    Ima jos vrsta prezle cija je upotreba odredjena njihovom bojom: zelena, fluoroscentno zuta ili fluoroscentno crvena. 

                                                                                                                                          Lika CUCA

                                                                                                                                 "BISTRO" April 2001