STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Bolje caj nego ljuta

Bolje caj nego ljuta

 

    U ribolovu važi pravilo da nema pravila, što zimski meseci nedvosmisleno dokazju. Zimi su sve teorije istinite, a ulov je teže ostvariti. Oni odvažniji, željni avanture prkose vremenu ipak izlazeći na vodu, dok je veći broj onih koji zabavu pronalaze u čišćenju i obnavljanju pribora. Bez obzira kojoj od ove dve grupe pripadate, pravo je vreme da posvetite malo pažnje opremi koju tokom godine nemilosrdno koristite.

    Štapovi se najlakše održavaju. Dvodelne treba oprati i dobro osušiti, prekontrolisati lak, sprovodnike i držač mašinice. Teleskopski štapovi zahtevaju pažljiviji rad jer imaju više delova i kritičnih spojeva. Ako je reč o teleskopima bez vodjica, odvrnite kapicu na kraju štapa, izvadite nastavke i svaki ponaosob operite i prosušite. Teleskpi sa karikama se peru jakim mlazom vode, najbolje tušem. Spojeve je pozeljno namazati parafinom ili specijalnim mastima, mada nije loše rešenje ni bebi puder.
    Ovo je, takodje, vreme kada se pribor moze kupiti po nesto nizim cenama. Zato iskoristite priliku i snabdite se onim što vam je potrebno. Preporuka je, ipak, da nabavku strune ostavite za proleće.
 
Ako ste bas rešili da pecate
 
    Dobro se obucite. Ko ima neooprenski kombinezon, uživace. Ukokliko ne možete da ga priuštite (sto je slučaj sa većinom), kupite bar neoprernske čarape i rukavice. Termos nemojte puniti rakijm, naročito ako u ribolov idete sami, jer se mogu dogoditi neprijatna iznenadjenja. Alkohol snižava telesnu temperaturu, pa će vam jedino u stomaku biti "toplo". Bolje je od kuće poneti topao čaj ili kafu.
ako je temperatura u minusu, pre će se dogoditi da "ulovite" hladnoću i smrznutu strunu nego ribu. Zato ne idite na nepoznata mesta. Radije pecajte na proverenim terenima, tj. u zimovnicima gde riba u jatima providu zimu. Pošto je riba stacionirana pri dnu, laka dubinka je najbolje rešenje. Prilikom hranjenja treba biti oprezan. Riba je zimi ćudljiva, pa se lako moze dogoditi da je vaša primama otera uzvodno. Za prihranu preporučujemo stari hleb, crvenu "iksericu" (La siren), Milo Fondo, Mein Futter (Sensas) i sl.
    Poslednjih nekoliko sezona protvdilo se da je zimski top-mamac Pen Sajo, i narano crvici. Posto se larva musice tesko nalazi (citaj: nikako), mozete upotrebiti larvu moljca koga treba tražiti ispod lisća gde su stacionirani u gomilicama i bele su boje.