STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Bistro oko i snaga u repu

Bistro oko i snaga u repu

 

    Da ukratko ponovimo neke detalje bitne za uspesan lov lipljena: 1) ribolov bez predveza nije ribolov i 2) mušica mora biti zabačena u liniji strujanja i to tako da se kreće tik iznad ili pored ribe. Mušica koja se krece na nekih 40-tak cm od ribe nije u njenom vidokrugu i takvi zabačaji se smatraju uzaludnim.

    Često se dešava da se lipljen zaleti i tek "za dlaku" prodje pored mušice nastavljajuci da pliva niz struju. Ovakvo nepoverenje je karakteristično za prve zabačaje, kada riba ispituje "novu vrstu".
 
Izbor musice
 
    Tema je kompleksna i daje povod za bezgraničnu diskusiju. Medjutim, svaki iskusni mušičar u rezervi ima ne manje od 20 mušica za odredjeno doba dana i godine. Da umirim početnike, koji su sigurno počeli da vrte glavom, poznajem ribolovce koji u toku cele sezone pecaju sa 2-3 uzorka mušica u različitim veličinama. Mahom imaju uspeha u predvečernjim satima, ali to nije pravilo.
    Već čujem prigovore da se ovakvim pristupom ubija draz mušičarenja. Bogato opremljena torba nudi mogućnost  da se u "mrtvim" časovima eksperimentiše i pazljivo odabranom mušicom ulovi u trenutku kada se to šini nemogucim. Osim toga, bogatiji izbor, ako ništa drugo, a ono pruza pravo zadovoljstvo.
    Početnicima je, ipak, najbolje da se zaustave na zlatnoj sredini. Optimalan broj mušica koji vam pruza komforan ribolov i dovoljno prostora za manevar je 10. U uži izbor bi trebalo da udje par univerzalnih, zatim uobičajene za odredjeno doba godine i one koje se opiru svakoj logici (najčesće se, u bezizlaznim situacijama, pokažu kao spasioci ribolovačke časti)
Budimo konkretni: Stone Fly-Kamenjarka br. 8-11 slovi za odlicnu majsku mušicu, ali se javlja tokom cele godine; Blue Dun-Plava Licinka br. 11-12 predstavlja imitaciju kamenjarke i javlja se kao prva prolećna mušica; majske mušice sa krilima; majske mušice bez krila; Red Fly-Crvenka br. 11-13 spada u red najranijih prolećnih mušica i predstavnik je kamenjarki. Pravi je "univerzalac" jer moze da zameni sve ostale mušice crvenih nijansi; Crni Petao br. 9-14 daje najbolje rezultate u proleće i jesen i neophodno ga je imati u kolekciji jer svojim osobinama može da zameni gotovo sve crne mušice; Wickhams Fancy-Zlatovka br. 8-16 spada u mišice "spasioce časti" bez kojih je ribolov na salmonidnim vodama gotvo nezamisliv...
 
Sreća ili znanje?
 
     Posle detaljnog izbora mušica dolazimo do osnovnog pribora. Da pomognem nesigurnima, ispričaću jednu epizodu iz mojih prvih dana lova na lipljena.
    Sa prijateljem sam na Limu pecao Mrenu. Moja oprema je bila stabilna: bambusov štap (oldtajmer u koga imam bezgranično poverenje) čvrstog vrha, sigurna struna i crvić kao mamac. Udarci nisu bili loši, ali meni je paznju privukao jedan lep komad lipljena koji je išao na mušice nekih 10m od nas. Uz sebe sam imao samo jedan primerak veštačke mušice, i verujte nije bio nimalo reprezentativan. Naprotiv, prilišno rasšupana mušica zagasite boje više je delovala kao strašilo nego kao ukusna hrana.
    Lipljen nije posustajao, ali je vreme neumitno prolazilo. Morao sam brzo da delujem. Sve ili ništa, na kraju krajeva, nisam imao šta da izgbim. Nisam baš najspretnije montirao mušicu, ali sam imao sreće da zabacim  u tačnu liniju strujanja na koju nikada ranije nisam obraćao paznju. Dogodilo se nemoguće, lipljen je "Pokupio" ponudjeni plen sa površine vode. Usledio je nespretan, preuranjen i prejak trzaj. Ali, tog dana kao da me sreća nije napuštala. Ni sam nisam uspeo da sebi posle toliko vremena objasnim na koji način je lipljen tezak skoro 1kg završio u pletenoj čuvarki mog prijatelja.
 
Ribolov suvom mušicom
 
    Ovo je bila puka sreća, medjutim, iz te situacije sam naučio mnogo toga što ranije nisam primećivao. Kod trzaja treba uzeti u obzir da hvata plen sa izvesnim oprezom, pa ne treba prenagliti i nipošto ne treba trzati jako, jer udica lako može da se otkači sa riblje usne. Nestrpljivo izvlačenje na silu dovodi do pucanja predveza, ponekad i vrha štapa, ali isto tako i sporost se plaća gubitkom ribe koja u poslednjem trenutku može da spadne sa udice. Pred ovom dilemom često se nadju i iskusniji mušicari.
    Prednost pri izboru imaju mušice vezane na udice br. 12-15. Time se ne izostavljaju skakavci ili majske mušice na udicama br. 8-10. Vodilja treba da nam bude pravilo da se mušice "smanjuju" sa odmicanjem sezone, sve dok ne dodjemo do br. 18, pa i 20. Situacija je skoro beznadezna kada sitni crni insekti počinju da lete iznad vode. Iako jedva da mogu da budu hrana vredna pomena, lipljeni ih prosto neumoljivo gutaju, a moji pokušaji da ih zainteresujem za crne muve obavezno se završe neuspehom.
    Da se opet vratim poukama. Riba koja većinom bezi nizvodno, sa trikovima i fintama za oslobadjanje počinje tek nakon prvog bega. U jednom trenutku čini se kao da se ukopala, ali odmah zatim sledi žestok skok u vazduh, koji se ponavlja više puta. Takodje, u stanju je da se postavi poprečno u odnosu na maticu pri čemu velika uspravljena ledjna peraja znatno pojačavaju otpor. U svakom slučaju, lipljen je borac koji se ne predaje do poslednjeg trenutka, a kada je izvučen, znači da je potpuno iscrpljen i nesposoban da pruzi otpor.
    Kada ga vraćate u vodu, treba ga držati glavom okrenutom uzvodno, nasuprot lakom strujanju vode sve dok se potpuno ne "osvesti". U suprotnom otplutaće nizvodno stomaka okrenutog na gore. Na isti način se oslobadja mrena koja se tokom borbe potpuno iscrpi.
 
Nimfe i mokre mušice
 
    U prethodnom delu smo opisali način na koji lipljen uzima mušicu iz vazduha ili sa površine. Postoje dani, ili barem sati u kojima se na provršini ništa ne dešava. Zaključiti da su lipljeni nevoljni za napad jer su siti, bilo bi pogrešno. Stanje potpune sitosti nije lako postići, i lipljen mora "debelo" da se potrudi da ga dostigne i obezbedi dovoljno kalorija.
    Retko nam se pruza prilika da bacimo pogled na dno i vidimo sta ribe rade. Ali i pri, naizgled, "mrtvoj" površini trpeza moze biti bogato postavljena. Pre svega, mislim na jednodnevne mušice ili nedovojlno razvijene nimfe. U ovom slučaju jedino upotreba mokre mušice ili vestačke nimfe ima smisla. Mokre mušice se razlikuju od suvih po malim, mekim grebenima. Nemaju krila, a ako ih i imaju, ona se gotovo priljubljena uz telo i usmerena unazad i ne treba ih mastiti. Neke suve mušice uz odgovarajući način vezivanja mogu da posluže i u "mokrom" ribolovu.
    Mokra mušica se nudi na različitim dubinam, a osnovna teskoća je u pravovremenom uočavanju ugriza. On se moze prepoznati neznatnim promenama "skretanja" predveza, bilo da se radi o iznenadnom primirju ili bocnom "omekšnju". Pošto ovo zahteva oštar vid i brze reakcije, ribolov mokrim mušicama moze biti veoma naporan i napet.
    Pecanje nimfom je samo varijanta ribolova mokrom mušicom. Mamac je na prvi pogled svojevrsno biće: suvo, uglavnom bez krila, sa malom glavom, jakim grudnim delom, špicastim zadnjim delom tela i repnim koncima koji su (ako ih uopšte ima) dugi 10mm. Pošto se nimfa nudi u blizini dna, ona odmah nakon bacanja mora da potone. To znači da mora da ima izvesnu težinu koja se postiže upotrebom tanke bakarne žice.
    Umetnost ribolova nimfom sastoji se u umešanosti podražavanja pokreta prirodnih nimfi koje na dnu mile, "penju se" oslanjajući se o kamenje i plivanju nekad brze, nekad sporije. Ako se domognu površine, odmah tonu.
    Ranije sam blinkerisao pastrmke. Zato nisam bio zacudjen svojim prvim lipljenom zakačenim na Mepps. Ipak, to ga ne svrstava u red grabljivaca kalibra štuke ili smudja. Da pojasnim. Iako je šaran vegetarijanac, desi se da ponekad proguta manju ribicu. Lipljanu u suštini uvek treba nuditi mušice u razliitim oblicima.