Poštovani ribolovci,ovim putem ćemo pokušati da Vas izveštavamo o stanju,tj. trenutnoj situaciji na ribolovnim terenima od Rama pa do Golubačkog grada.Glavni fokus izveštaja će biti "šta pecati,kako i gde",što većina ribolovaca želi da zna.

 

                                                   KONAČNO KRENULA BABUŠKA I SOM!!! 

 

Eto,konačno da krene i proleće,temperatura je konačno prava kako vazduha tako i vode.Na opšte zadovoljstvo svih ribolovaca!

Posle dužeg perioda na ribolovnim terenima oko Velikog Gradišta i Golupca konačno je krenula da se peca babuška,i to prava "baba",kako bi je neki ribolovci nazvali.U proteklom periodu nema ribolovca koji je pecao  u delu obale od sela Požežena pa sve do "kluba" u Golupcu a da se nije pohvalio sa,bar po jednom ribom,babuškom od preko 1kg.Da ,tako je.Nije ribolovačka priča,šalu na stranu,u proteklom periodu se u navedenom potesu na klasičnu dubinku i fider,stvarno pecala i još uvek se peca odlično babuška.Primerci su bili krupni,a pecani su mahom na crvenu glistu i crvića.Bilo je perioda između 18.04 i 20.04. kada je malo slabije radila,ali uporni su prolazili sa 4 do 5 ribe,težine iznad 800gr po komadu.

 Gornjih tereni oko Velikog Gradišta,"Zimovnik" i Srebrno jezero se nisu "proslavili" .U "zimovniku" uporni ribolovci su hvatali tek po jednu eventualno dve babuške,oko 500gr težine,po neku sitniju bodorku i crvenperku.Na jezeru ista situacija,s tim što se većina opredelila za bodorku i beovicu koje su poslednjih dana,kako se voda sve više zagrevala postajale sve aktivnije.

Što se grabljivica tiče,s obzirom da su smuđ i bucov u zabrani,varaličari i dubinkaši su se opredelili na soma,štuku i bandara.

Bandar se odlično hvatao na plovak i udicu namamčenu glistom i silikonskim varalicama kod pumpe u "Zimovniku".Bilo je dosta sitnijih primeraka.

Ulove štuke nije bilo,bar ne prijavljenih!

Promena vremena i naglo otopljenje najviše je pogodovalo ne samo babušci,već i somu.Bilo je solidnih ulova,ali najzanimljiviji ulov je na Gradištanskom keju od 15kg,koga je ovdašnji varaličar prevario na Orkin šed od 9cm,nakon što je dan pre toga izgubio ribu na istom mestu.Pored njega važno je napomenuti i još par primeraka težine od 2 do 5kg,koji su isto dobijeni na klasičnu džig tehniku varaličarenja.Na terenima ispod Golubačkog grada takođe je bilo i još uvek traje aktivnost soma.Ribolovci sa obale uglavnom su dobijali primerke ne teže od 7kg na voblere plitkoronce i dubinkaši na durdubaka i glistu.Ribolovci koji su pecali iz čamca ovu grabljivicu su uglavniom dobijali na glavinjare.

Moramo spomenuti da je vodostaj Dunava u blagom opadanju sa mnogo jakim protokom.

Uz ribolovački pozdrav BISTRO do sledećeg izveštaja sa vode!!!

Vaš "Lov i ribolov"